Secundair onderwijs
Lokaal aanbod secundair onderwijs
Secundair onderwijs wordt ingericht voor 12- tot 18-jarigen. Op onderstaande websites vind je informatie over scholen in je buurt.
Nederlandstalig
Franstalig
Het buitengewoon onderwijs is er voor leerlingen die speciale hulp nodig hebben. De reden hiervoor kan sterk verschillen: een mentale of fysieke beperking, nood aan een aangepaste omgeving, gedragsproblemen of een leerstoornis.
Er wordt gewerkt met individuele programma’s die aangepast zijn aan de noden van elke leering. Meestal wordt er ook gewerkt met kleinere groepen zodat alle leerlingen de nodige zorg en aandacht krijgen.
Er bestaan verschillende types buitengewoon onderwijs. Afhankelijk van de noden is het belangrijk een school te vinden die het juiste type ondersteuning kan geven.
Nederlandstalig
Franstalig
- Buitgewoon onderwijs in de Federatie Wallonië-Brussel
- L’école intégrée in Sint-Lambrechts-Woluwe
Deeltijds leren/werken
In het deeltijds onderwijs combineer je deeltijds leren met deeltijds werken.
Nederlandstalig
Bij Syntra kan je hiervoor terecht in het stelsel van Duaal leren of de Leertijd. Dit zijn opleidingstrajecten met de focus op praktijkleren als alternatief voor het secundair onderwijs op school.
Ook op de website van Onderwijs Vlaanderen vind je meer informatie.
Franstalig
Meer informatie over deeltijds onderwijs in het Franstalig onderwijs vind je op het portaal van de Federatie Wallonië-Brussel.
Meer leermogelijkheden
Huisonderwijs
De meeste kinderen voldoen aan de leerplicht door naar school te gaan. Maar er is geen schoolplicht in België: om te leren moet een kind niet naar school gaan. Het kan ook door huisonderwijs aan de leerplicht voldoen.
Privéscholen
Privéscholen zijn in Vlaanderen niet erkend door de overheid. Zij krijgen geen geld van de overheid en de inspectie onderzoekt niet of ze de kwaliteitsnormen van de Vlaamse overheid halen. Privéscholen kunnen geen erkend studiebewijs afleveren.
Examencommissie
Wie geen getuigschrift basisonderwijs behaalde op school, kan deelnemen aan de examens van de Examencommissie basisonderwijs.
Internaten
Leerlingen uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs (en in mindere mate ook het hoger onderwijs) kunnen terecht in een internaat. Je betaalt er kostgeld voor het verblijf van je kind. Een internaat kan afzonderlijk bestaan, of aan een school verbonden zijn. In beide gevallen kan het leerlingen van meerdere scholen opvangen.
Topsportonderwijs
Jongeren die zich willen toeleggen op hun sport op hoog niveau kunnen een topsportstatuut aanvragen. Ze hebben dan de keuze om onderwijs te volgen in het reguliere onderwijs en gebruik te maken van een aantal extra faciliteiten of ze kunnen zich inschrijven in een topsportschool.
Meer informatie over topsport en studie:
Kunstonderwijs
Het Deeltijds Kunstonderwijs is onderwijs in de vrije tijd (buiten de leerplicht). In onze regio kan je terecht bij volgende academies:
Binnen het leerplichtonderwijs kan je als studierichting kiezen voor het kunstsecundair onderwijs. Dit is een opleiding die je vanaf de 2de graad kan volgen.
Meer info: Onderwijs Vlaanderen