Sociale media
Veilig online en op sociale media – Over media-opvoeden
Het internet en de sociale media zijn prachtige uitvindingen maar soms kan er ook wel eens iets goed fout lopen.
Cyberpesten, delen van intieme foto’s zonder jouw toestemming, oneerlijke verleidelijke aanbiedingen, let hiermee op!
- Informatie over veilig online vind je op veilig online, medianest en Childfocus.
- Informatie over je online privacy en alles wat daarbij hoort, vind je op ik beslis.
- Met vragen over sexting kan je terecht op watwat en alles over seks.
- Achtergrond over het thema cyberpesten en hoe je het kan aanpakken, vind je op mediawijs en cyberpesten.
Online privacy
Wat gooi jij zelf zoal te grabbel op het web en wat beschouw je als honderd procent privé? Hoor je het donderen in Keulen bij termen als cookies, phishing en sharenting?
En wat is privacy eigenlijk? Privacy is dat je dingen kunt doen zonder dat de buitenwereld daar weet van heeft, inbreuk op maakt, of invloed op heeft. Privacy schermt je af van bespieding en beïnvloeding. Het is het recht om met rust gelaten te worden.
Heb je een vraag over je privacy of wil je jouw privacy beter beschermen? Hoe zit dat met je privacy online? Je privacy op school? Ontdek het op ‘ik beslis’.
Sexting
Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten, foto's of filmpjes naar een vriend of vriendin. Soms verspreidt die persoon foto's of filmpjes via sociale media zonder jouw toestemming. Het kan ook dat iemand je chanteert met deze beelden. Dat roept allerlei gevoelens op: schaamte, boosheid, angst, schuldgevoel… Die gevoelens zijn normaal. Weet dat je niet de enige bent die dit overkomt en onthoud dat de verantwoordelijkheid altijd bij de dader ligt.
Medianest
Voor al je vragen over sociale media, cyberpesten, techniek en toekomst, relaties en seksualiteit, gaming, opvoeding, …
medianest.be
Mediawijs
Mediawijs helpt de inwoners van Vlaanderen en Brussel om digitale technologie en media actief, creatief, kritisch en bewust te gebruiken en te begrijpen om deel te kunnen nemen aan onze maatschappij.
Grooming - preventie en mediawijsheid
Grooming is online kinderlokken. De groomer doet zich vaak voor als een jongen of meisje van ongeveer jouw leeftijd en probeert op die manier online in contact te komen met jonge meisjes of jongens via social media. De 'groomer' probeert vertrouwen te winnen door te chatten over iets dat jullie gemeen hebben.
Childfocus
De Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen werkt onder de naam ‘Child Focus’. De doelstelling van Child Focus is vermiste kinderen terug te vinden en seksuele uitbuiting van minderjarigen tegen te gaan.
Gebruik het gratis noodnummer 116 000, en dit zeven dagen op zeven en 24 uur op 24 uur, om een verdwijning of seksuele uitbuiting te melden of in vertrouwen over seksueel misbruik te praten. Mensen die op beelden van misbruik van kinderen op internet botsen, kunnen dit anoniem melden via het burgerlijk meldpunt stopchildporno.be.
Wel Jong Niet Hetero – organisatie voor en door holebi- en transgenderjongeren
Wel Jong Niet Hetero is een jeugdorganisatie voor en door jongeren die willen bouwen aan een gelijkwaardige samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn in zijn/haar lichaam, seksualiteit en genderbeleving. Ze maakt ontmoeting mogelijk door het organiseren van activiteiten, informeert via de infobox en sensibiliseert o.a. door het geven van vorming.