Als het moeilijk loopt

CLB – Centrum voor Leerlingenbegeleiding & PMS

Elke school werkt samen met het CLB. Een professioneel team van artsen, verpleegkundigen, psychologen, pedagogen en maatschappelijk werkers staat klaar om je te helpen indien je problemen hebt. Je kan er terecht voor vragen rond leren en studie, studiekeuze, gezondheid, mentaal welbevinden, …

De lagere school GBS De Klimboom werkt samen met het CLB Brussel
De lagere school Diabolo werkt samen met het PMS libre de Woluwe

Opvoedingspunt & opvoedingswinkel

Een opvoedingswinkel en opvoedingspunt is een plek waar je terecht kan met kleine of grote vragen over de opvoeding van kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar. Want daar zit iederéén toch wel eens mee? Twijfels en vragen horen bij opvoeden, want je wil het graag zo goed doen! 

Alle info vind je bij het levensdomein opvoeding en ondersteuning.

OKAN

De afkorting OKAN staat voor Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers. OKAN-onderwijs wordt ingericht voor kinderen die pas in ons land zijn aangekomen en het Nederlands onvoldoende beheersen. Het onthaalonderwijs in het basisonderwijs bestaat uit 1 of 2 onthaaljaren (met eventueel een vervolgjaar). De inrichtende school heeft een grote autonomie in hoe ze dit inricht. Lees er hier meer over.

Wil je als ouder je Nederlands verder inoefenen? Op deze website kan je veel tips vinden. 

Ook in Kraainem kan je de Nederlandse taal oefenen in een aangename sfeer. Meer informatie vind je op de website van GC de Lijsterbes.

Klasondersteuners – M-decreet – nieuwe wetgeving

In 2017 werd er gestart met een ondersteuningsmodel met als doel zo veel mogelijk leerlingen het normale onderwijstraject te laten volgen: het M-decreet. Dit model voorziet een aantal ondersteuningsmogelijkheden voor zowel de leerling, de leerklachten als het schoolteam. Het is ook mogelijk om te werken met een individueel aangepast leerprogramma.

Meer informatie vind je op deze website.

Leerstoornissen

Hulp bij leerproblemen en leerstoornissen 

Vallen de school- of studieresultaten voor je kind tegen? Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. 

In een basisschool of secundaire school zijn er vaak verschillende aanspreekpunten bij leermoeilijkheden. In de basisschool is dat de juf of de meester van je kind of iemand van het zorgteam. In een secundaire school kan je in de eerste plaats terecht bij de klastitularis of de leerlingenbegeleid(st)er. Zij kunnen je eventueel aanraden om contact op te nemen met een Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Bij het CLB werken psychologen, pedagogen, dokters, verpleegsters en sociale werkers. Je kan ook zelf contact opnemen met een CLB.  

Leer- of gedragsstoornissen 

Soms is het probleem fundamenteler en spreken we niet van leermoeilijkheden, maar van leerstoornissen (dyslexie, dyscalculie, …) of gedragsstoornissen (ADHD, autisme, …). 

In Vlaanderen worden aanzienlijke inspanningen verricht om leerlingen met leer- of gedragsproblemen de kans te geven les te volgen in het gewone onderwijs. Dat heet inclusief onderwijs. Onder invloed van het M-decreet wordt nog sterker de nadruk gelegd op inclusief onderwijs. 

Leerlingen met leerstoornissen of gedragsstoornissen hebben op school recht op redelijke aanpassingen. Redelijke aanpassingen zijn bedoeld om de nadelen van een onaangepaste omgeving te compenseren. 

Naar het buitengewoon onderwijs 

Het is niet altijd mogelijk om een leerling met een leerstoornis of een gedragsstoornis op te vangen in het gewoon onderwijs. De aanpassingen zouden in sommige gevallen onredelijk zijn. 

Bij ernstige leer- of gedragsstoornissen kan een leerling van het basis- of secundair onderwijs overstappen naar het buitengewoon onderwijs. Het buitengewoon onderwijs bestaat uit verschillende types. Om toegang te krijgen tot het buitengewoon onderwijs is een verslag nodig van een CLB. 

Vlaanderen: hulp bij leerproblemen en leerstoornissen

Ziek en toch naar school

School & Ziekzijn organiseert les- en studiebegeleiding voor het zieke kind. Zij wil, van zodra de gezondheidstoestand van de leerling dit toelaat, leerachterstand wegwerken en beperken. Zo tracht S&Z het blijven zitten te vermijden.

Op de website van Hospichild vind je informatie en tools rond het gehospitaliseerde kind in het Brussels gewest (in het Nederlandstalig en Franstalig onderwijs).

Bednet is een initiatief voor kinderen die door ziekte niet naar school kunnen. Bednet zorgt ervoor dat je live de les in je klas kan volgen vanop je laptop thuis of in het ziekenhuis. Zo blijf je bij met de leerstof en hou je contact met de kinderen uit je klas.

Adres

Patronaatstraat 9
1950 Kraainem