Algemene info

Wie kan je steunen in je zoektocht naar hulp?

In de eerste plaats je kinderarts/huisarts die jouw kind vermoedelijk goed kent maar ook Kind en Gezin, het CLB (Centrum voor Leerlingen Begeleiding), het CAW (Centrum Algemeen Welzijn), Home-Start Vlaanderen, en het CKG (Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning). Zij zoeken samen met jou uit waar je terecht kan met je hulpvraag.

Welke vormen van hulpverlening bestaan er voor kinderen met een bijzondere zorgnood?

In Vlaanderen staat het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) in voor de organisatie van de gesubsidieerde hulp voor kinderen met een beperking. 

Er bestaan verschillende vormen van hulpverlening.
De meest laagdrempelige vormen van hulp vallen onder de Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening (RTH). Hiervoor heb je geen aanvraag nodig bij het VAPH. Je kan rechtstreeks contact opnemen met zorgaanbieders. 

Als de Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening niet volstaat, bestaat er ook Niet Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening (NRTH). Hiervoor moet je wél een aanvraag doen. Je kan dan beroep doen op een intensievere thuisbegeleiding of gespecialiseerde internaten. Je kan de aanvraag doen via verschillende diensten, bv. je mutualiteit, een erkend MultiDisciplinair Team (MDT) van het VAPH  of een Dienst OndersteuningsPlan (DOP).
 

Ondersteuning bij opvang en onderwijs

GIO (Globale Individuele Ondersteuning) zet specifiek in op jonge kinderen met (een vermoeden van) een handicap tot en met het eerste leerjaar en ondersteunt vooral bij overgangsmomenten: de eerste stap naar de kinderopvang, de overgang van de kinderopvang of de thuissituatie naar de kleuterklas, van de kleuterklas naar de lagere school, van school naar de buitenschoolse opvang. 

Wanneer je kind een bijzondere zorgnood heeft en ouder is dan 7 jaar, kan het CLB (Centrum voor Leerlingen Begeleiding) je ondersteunen bij het zoeken naar gepaste hulp, op school en thuis. Als het nodig is, kunnen ze een aanvraag doen voor een ondersteuningsnetwerk.

Financiële ondersteuning

In een aantal situaties heb je recht op bijkomende financiële ondersteuning.

Via het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag) kan je een zorgtoeslag aanvragen. Dit is een maandelijkse toeslag bovenop het basisbedrag. De sociale toeslag is er voor gezinnen die met hun inkomen de opvoedingskost moeilijker kunnen dragen. Dit bedrag wordt automatisch toegekend zodra je er recht op hebt.
  
Het VAPH (Diensten van het Vlaams Agentschap voor Personen Met Een Handicap) biedt een persoonlijk budget op maat aan, om personen met een handicap te ondersteunen. Een persoonlijk-assistentiebudget (PAB) is een budget voor minderjarigen. Meerderjarigen ontvangen een persoonsvolgend budget (PVB).

Je kan bij je mutualiteit of bij een bijstandsorganisatie terecht voor meer info en hulp bij de aanvraag.

Info en belangenverenigingen

De Ouders
Ben je een ouder van een bijzonder kind? Wil je advies vragen aan anderen of je ervaringen delen? Ga dan zeker een kijkje nemen op hun website
  
Gezin en Handicap vzw
Gezin en Handicap reikt jouw gezin alle middelen aan waarmee jullie veerkrachtige ervaringsdeskundigen worden, en mondige voorvechters van je kind met handicap, en zijn of haar recht op inclusie en integratie in de samenleving. Je vindt er informatie, vorming en publicaties.

KVG-Vorming vzw
KVG-Vorming is een vereniging voor personen met een handicap en hun omgeving in Vlaanderen. Ze organiseren allerhande boeiende activiteiten.

Adres

Patronaatstraat 9
1950 Kraainem